Coach Teresa Talavera

Coaching Familiar

Coach Teresa Talavera RSS Feed
 
 
 
 

Revista del Vallès. TERESA TALAVERA “Els nens han de saber que el no, forma part també de les seves vides”

TERESA TALAVERA

“Els nens han de saber que el no, forma part també de les seves vides”


—Es presenta vostè com a Coach familiar, que traduït significa…

—El fet d’acompanyar els pares en la seva tasca d’educar als seus fills.

—Jo pensava que la majoria dels pares ja estaven prou preparats.

—No ho cregui. La prova és que són molts els que, mig en broma, mig seriosament, diuen alló de que seria bo que els nens vinguessin amb un manual d’instruccions sota el braç. I com sigui que no el porten, hi ha vegades que els nens es queixen quan tenen dificultats i els pares es queden encallats…

—Què passa quan la situació amb el seu fill ultrapassa els pares?

—Normalment significa que el nen està demanant un altre tipus de relació. I abans d’arribar a això, el nen segurament ha donat mostres d’un comportament irregular a l’escola i en la seva relació amb els amics… I a casa, intentarà fer un pols als seus pares, mantindrà amb ells una relació tensa…

—Quan vénen els pares a la seva consulta i quins són els casos que li plantegen?

—Els pares acostumen a demanar ajut quan s’adonen que els fills van creixent i són incapaços de poder educar-los. I les qüestions que em plantegen són de temàtica molt quotidiana: els nens no els fan cas i els desobeeixen, s’escapen quan són al carrer, els manen obertament, no volen menjar ni estudiar, se’n van a dormir quan volen…

—Això que em descriu ho he vist més o menys a la tele, a la sèrie de la Supernanny.

—El tema fa temps que es planteja a la tele. En el meu cas, jo tan sols tracto als pares. Només en alguns casos molt concrets, acompanyo els familiars a casa seva.

—Costa als pares arribar a la conclusió d’acceptar que no són capaços d’educar els …

seus fills i que necessiten ajuda?

—La majoria d’ells vénen a la consulta després que alguns professionals del sector de l’enseyament, mestres i pediatres, els ho aconsellin.

—Com se senten?

—Una mica impotents en comprovar que es tracta de situacions que se’ls escapen de les mans.

—Es poden redreçar fàcilment aquests casos?

—La majoria, sí. Els pares en principi se senten desesperats, però en veure que els temes es poden reorientar es mostren sempre molt receptius. Per als pares és molt angoixant el fet de comprovar que no poden tenir a casa una relació familiar i harmoniosa per culpa de la crispació.

—Quins pares la visiten?

—De tot tipus. Es tracta de pares amb nens de 3 anys fins a l’adolescència.

—Un nen de tres anys pot fer la vida impossible als seus pares?

—Els nens mai no fan la vida impossible als seus pares. Pobrets! Els nens demanen allò que ells necessiten, i si el que cal és dir-los que no, se’ls ha de dir que no.

—Al nen se li ha de dir que no sovint?

—Sempre que sigui necessari. El que no pot ser és educar-los en el sí constant. Els nens han de saber que hi ha coses que no es poden fer, coses que han d’esperar i que el no forma part també de la seva vida. Els nens aprenen allò que nosaltres els ensenyem i si ens toca dir que no pel seu bé, doncs no passa res.

—Vaig llegir fa uns dies que aquesta situació de crisi general que vivim pot ser una bona oportunitat per saber inculcar en els nens l’educació del ‘ara no podem…’.

—Hi estic totalment d’acord. Com a oportunitat educacional pot ser molt bona.

Publicado el 25 / 02 / 2010


Leave a Reply